Top
Image Alt

Česta pitanja

Može li se eterično ulje smilja koristiti izravno na koži?

Može. Eterično ulje smilja je blago ulje i može se koristiti na koži u čistom obliku. Ipak, preporučuje se isprobati kap ulja na ruci (zapešću), ostaviti 10 minuta i sačekati ako će doći do reakcije. Za osobe s osjetljivijom kožom preporučuje se razblažiti ga u nekome od biljnih ulja (sojino, maslinovo, bademovo, jojobino i sl.). Eterično ulje smilja nije za internu primjenu. Također, ne preporučuje se nanošenje na otvorene rane ili sluznicu jer može izazvati peckanje.

Što je hidrolat i kako nastaje?

Hidrolat, često nazivan i cvjetna vodica, nusproizvod je destilacije biljnoga materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. To je kondenzirana vodena para koja u svakoj svojoj kapljici sadrži otopljene biljne komponente i molekule eteričnoga ulja. Ova djelotvorna tekućina izdvaja se specifičnim okusom, mirisom, kemijskim sastavom te jakim terapeutskim svojstvima. Za proizvodnju Auro Oleum hidrolata smilja, kao i eteričnoga ulja, koristimo certificirani organski biljni materijal, bez pesticida i raznih kemikalija, a koji se sastoji od jedne botaničke vrste te čistu, nezagađenu vodu.

U kojem vremenskom periodu od otvaranja je najbolje iskoristiti hidrolat smilja?

Hidrolat ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nije podložan kvarenju. Preporučuje se iskoristiti ga unutar 6 mjeseci od otvaranja. No, to ne znači da mu nakon toga ističe rok upotrebe. Na našoj ambalaži svakako potražite oznaku koja se odnosi na duljinu roka upotrebe, odnosno do kada je najbolje potrošiti ga.

Kako produljiti rok trajanja hidrolata smilja?

Kako bi se produljio rok trajanja preporučuje se čuvanje u frižideru, odnosno na hladnom i tamnom mjestu.

Koja je razlika između biljnih i eteričnih ulja?

Biljna ulja ili biljne masti su ulja ekstrahirana iz sjemenki ili drugih dijelova voća ili cvijeća. Sadrže vitamine i masne kiseline, a imaju i prehrambene, zaštitne, omekšavajuće i regenerativne osobine korisne za kožu. Neke od vrsta biljnih ulja su maslinovo ulje, bademovo ulje, suncokretovo ulje, sojino ulje, kokosovo ulje, ulje avokada, palmino ulje, ulje sezama i sl. Biljna ulja se koriste kao baza za razrjeđivanje eteričnih ulja.
 
Eterična ili esencijalna ulja su hlapljive tvari koje se dobivaju iz biljnoga materijala procesom destilacije vodenom parom, tještenjem ili ekstrakcijom, a sastoje se najviše od terpena (hlapljivih nezasićenih ugljikovodika ugodna mirisa). Eterična ulja su smjese lako hlapljivih biološki aktivnih kemijskih spojeva dobivenih iz različitih dijelova biljaka kao što su korijen, stabljika, list, cvijet i plod.

Gdje nabavljate smilje za vaše proizvode?

Auro Oleum sam uzgaja smilje na polju koje se proteže na površini od četiri hektara i nalazi u netaknutoj prirodi otoka Krka. Sjeme smo ubirali od prirodnoga smilja koje se nalazi u divljini na stjenovitim padinama uz more na sjevernim kvarnerskim otocima u Hrvatskoj. Prije sadnje samoga smilja, pažljivo smo uzgajali sadnice u posudama od stiropora smještenim u stakleniku. Svi procesi, od branja sjemena, uzgoja sadnica, izgradnje staklenika do sadnje sadnica, obavljali su se ručno.

Je li upotreba eteričnoga ulja smilja sigurna za trudnice i dojilje?

Korištenje eteričnoga ulja smilja ne preporučuje se trudnicama i dojiljama bez prethodne konzultacije s liječnikom. Prvih tjedana dojenja svakako je najbolje izbjegavati sva eterična ulja jer bebe reagiraju na miris, a može smetati i samoj mami. 

Je li upotreba eteričnoga ulja smilja sigurna za kronične bolesnike?

Korištenje eteričnoga ulja smilja ne preporučuje se teškim kroničnim bolesnicima (posebno kod bolesti srca, želuca i jetre) te osobama koje boluju od epilepsije. Prije korištenja se preporučuje konzultirati liječnika ili fitoaromaterapeuta.

Mogu li trudnice i dojilje oralno koristiti hidrolat smilja?

Kod oralne upotrebe hidrolat trebaju izbjegavati sve trudnice i dojilje jer može sadržavati male količine eteričnoga ulja kojeg trudnice i dojilje ne smiju koristiti.

Mogu li djeca koristiti hidrolat smilja?

Hidrolat smilja je dovoljno blag, stoga ga mogu koristiti i djeca. Ipak, kao i kod svih lijekova kod djece, uvijek je potrebno pristupiti s dodatnim oprezom. Može se koristiti, na primjer, kod tretiranja pelenskoga osipa ili bilo kakvih drugih iritacija na koži, kao i kod upale desni.

Na koji način se dobiva Auro Oluem eterično ulje smilja?

Odmah po završenoj berbi naše smilje odlazi u destileriju i ondje se destilira vodenom parom. Riječ je o metodi destilacije koja se primjenjuje za razdvajanje sastojaka tekuće smjese koja se ne miješa s vodom, a ima visoko vrelište (temperatura eteričnih ulja je visoka i redovito prelazi 100 Celzijevih stupnjeva). Destilacijom vodenom parom dobivaju se eterična ulja višega vrelišta i dobro je primjenjiva za usitnjene stabljike i lisnati materijal. Dobivena smjesa para eteričnih ulja i vode kondenzira se u kondenzatoru, a eterična ulja se odvajaju od vode u florentinskoj boci. Osim eteričnoga ulja, u navedenom procesu nastaje i vodeni sloj zasićen eteričnim uljem, odnosno naš 100% prirodni i organski hidrolat ili cvjetna vodica smilja.

Što znači da eterično ulje smilja ima antioksidativno djelovanje?

Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskoga djelovanja slobodnih radikala. Eterično ulje smilja ima i antioksidativno djelovanje, stoga sprječava i usporava oštećenje stanica što znatno smanjuje rizik od nastanka raka i ostalih tumora.

Što znači da eterično ulje smilja djeluje kao spazmolitik?

Spazmolitici su sredstva koja smanjuju ili sprječavaju grčenje (spazam) glatkoga mišićja. Eterično ulje smilja se primjenjuje i kao spazmolitik što znači da suzbija i sprječava sve vrste grčeva, a pomaže i kod ublažavanja glavobolje, migrene i ostalih bolova.

Koristi li se eterično ulje smilja i u aromaterapiji?

Naravno! Eterično ulje smilja je prirodno sredstvo za smirenje živaca, stoga osigurava pravilan rad živčanoga sustava. Osnažuje ga i štiti od poremećaja što potiče i pozitivne misli. Ono uravnotežuje emocije, potiče pozornost, intuiciju i kreativnost, a djelotvorno je i u tretiranju stanja iscrpljenosti i malaksalosti. Udisanje eteričnoga ulja smilja može pozitivno utjecati na raspoloženje i koncentraciju.

Može li se eterično ulje smilja koristiti i u kombinaciji s drugim uljima?

Za poboljšano djelovanje, eterično ulje smilja se koristi i u kombinaciji s drugim uljima ovisno o tegobi, no nije preporučljivo miješati više od pet različitih vrsta eteričnih ulja.

Koji se dijelovi biljke (smilja) koriste pri izradi eteričnoga ulja i hidrolata?

Koriste se list i cvijet.

Sadrži li eterično ulje smilja alergene?

Eterično ulje smilja sadrži alergene limonen i linalol.

Sadrže li Auro Oleum proizvodi gluten i parabene?

Svi Auro Oleum proizvodi ne sadrže gluten i parabene.

Jesu li Auro Oleum proizvodi testirani na životinjama?

Naši proizvodi nisu i nikada neće biti testirani na životinjama te s ponosom držimo Cruelty free status.

Jesu li Auro Oleum proizvodi veganski?

Jesu. Naši proizvodi ne sadrže životinjske ekstrakte ili nusproizvode životinjskoga porijekla u sastojcima ili proizvodnom procesu.

Koje certifikate posjedujete za proizvode?

Za naše smilje posjedujemo ekološke certifikate/potvrdnice izdane od strane ovlaštenoga kontrolnog tijela za provođenje postupka stručne kontrole u ekološkoj proizvodnji. Svoje djelatnosti podvrgnuli smo nadzoru i zadovoljili sve zahtjeve propisane u navedenim uredbama. Za naše eterično ulje smilja posjedujemo i sigurnosno-tehnički list prema Uredbi (EZ-a) br. 1907/20067.

Jesu li Auro Oleum proizvodi u potpunosti prirodni?

Priroda je naš prijatelj, a naši proizvodi su 100% čiste i prirodne sirovine bez dodataka aroma, bojila ili konzervansa.

Koje su prednosti prirodne kozmetike?

Glavne prednosti prirodne kozmetike su 100% prirodni sastojci biljnoga porijekla koji nisu testirani na životinjama i dugoročno imaju bolji utjecaj na kožu i cjelokupan organizam, ali i pozitivan utjecaj na okoliš. Naši proizvodi su kreirani bez suvišne ambalaže i mikroplastike. Pakirani su u staklenim bocama te dolaze u ambalaži koja se u potpunosti može reciklirati.

Je li upotreba Auro Oleum proizvoda sigurna za kućne ljubimce?

Za vaše kućne ljubimce možete koristiti naš 100% prirodni i organski hidrolat smilja ili macerat gospine trave. U slučaju bilo kakvih kožnih iritacija, ranica, ožiljaka nakon operativnih zahvata, uboda krpelja, herpesa, izgorenih ušiju kod svjetlih maca i sličnih tegoba – slobodno vaše ljubimce našpricajte hidrolatom (ako dozvole) ili napravite obloge od hidrolata i položite ih na potrebno mjesto. Također, i macerat gospine trave možete koristiti za sve navedene simptome. Riječ je o blagim proizvodima, stoga nema straha, a ublažit će simptome i imati pozitivan učinak na oporavak i zacjeljivanje.

Gdje se sve mogu nabaviti Auro Oleum proizvodi?

Auro Oleum proizvodi dostupni su za kupovinu putem naše službene internetske trgovine, a naručiti možete i putem društvenih mreža/e-maila/mobitela.
 
No, osim toga poslujemo i s nekoliko distributera tako da sve Auro Oleum proizvode (eterično ulje, hidrolat, macerat, tinktura) možete kupiti u Kašetici primorsko goranskoj u Rijeci i u dućanu Natura Liburna u Opatiji. Za više informacija posjetite rubriku Distributeri.

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.