Top
Image Alt

Auro Oleum

Gospina trava (Hypericum perforatum) poznata je i pod nazivom kantarion. Za gospinu travu često se kaže da je biljka koja je poveznica magije i mita s lijekom, odnosno veza između alternativne i konvencionalne medicine. Gospina trava je prešla vrlo zanimljiv put od svojega korištenja tijekom antike pa sve do postojećega statusa čudotvorne biljke koji uživa danas. Čitav niz ljekovitih i djelotvornih tvari čini gospinu travu vrlo vrijednom ljekovitom biljkom. Ona sadrži u obilnoj mjeri gorku tvar, tanine, fenolne spojeve, eterično ulje i ugljikohidrate, a dokazana je i prisutnost različitih smola i kiselina. Jedan od najpoznatijih pripravaka od gospine trave je upravo uljni macerat ili ulje kantariona.

Macerat je pripravak dobiven potapanjem raznih dijelova biljke u biljnome ulju. Ulje potom zadržava ljekovita i korisna svojstva koja smo željeli sačuvati i dobivaju se pripravci u kojima se nalaze ljekovite komponente biljaka koje su topive u njima. Za postupak maceracije su potrebni svjetlo i toplina, a nužno je koristiti stabilna ulja, najbolje hladno prešana.

Pri izradi našega macerata koristimo hladno prešano suncokretovo ulje dobiveno izravno od sjemenki ekološki uzgojenoga suncokreta.

Macerat gospine trave izrazito dobro djeluje na oštećenja na koži, stoga se koristi u tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože. Smiruje iritacije i upale, nezaobilazan je sastojak preparata za tretmane upale živaca i mišića, reume, upaljenih vena i hemoroida.

Zašto ga trebate imati?

Kantarionovo ulje ili macerat gospine trave koristi se stoljećima zbog brojnih blagodati, jednostavnosti izrade i korištenja. Ovo ulje pomaže kod raznih kožnih oboljenja kao što su dermatitis, a pomaže i kod zarastanja rana, ožiljaka, akni i prištića. Ovakav učinak ima zbog svojega snažnog protuupalnog djelovanja!

Što izbjegavati?

Usprkos tradiciji, kantarionovo ulje nije pogodno za sunčanje – fototoksično je. Ljudima koji lako tamne može ubrzati tamnjenje kože, no većini može pojačati opekline nastale sunčanjem te izazvati pojavu fleka na koži, stoga se 12 sati nakon nanošenja na kožu ne smije izlagati suncu.

Bonus tip

Macerat gospine trave na kožu se može stavljati tri puta dnevno. Koža će od njega biti glatka i mekana, dok će se ožiljci i rane s vremenom povući. Važno je samo paziti da se ulje ne stavlja na otvorenu ranu, već da je rana prvo očišćena i dezinficirana te da je zarasla.

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.