Top
Image Alt

Primjena

Eterično ulje smilja je blago ulje i može se koristiti na koži u čistom obliku. Za osobe s osjetljivijom kožom preporuča se razblažiti ga u nekome od biljnih ulja (sojino, maslinovo, bademovo i sl.).

Kako ga upotrebljavati i dozirati?

Hematomi

Nekoliko kapi eteričnoga ulja smilja potrebno je nanijeti na mjesto udarca. Ukoliko se primijeni odmah nakon udarca, moguće je da modrica neće niti nastati. Ukoliko su modrice već nastale, premažite ih u tankom sloju eteričnim uljem smilja. Postupak se ponavlja dva puta dnevno tijekom nekoliko dana.

Ožiljci, njega kože, bolovi i sportske ozljede

Manju količinu eteričnoga ulja smilja (ovisno o tretiranoj površini) potrebno je nanijeti na ciljano područje dva puta dnevno tijekom nekoliko dana.

Kombinacija s drugim uljima

Za poboljšano djelovanje, eterično ulje smilja se koristi i u kombinaciji s drugim uljima ovisno o tegobi, no nije preporučljivo miješati više od pet različitih vrsta eteričnih ulja.

Difuzori za eterična ulja

U difuzor nakapajte nekoliko kapi eteričnoga ulja smilja. U tom obliku odčepljuje dišne putove, pomaže u otklanjanju sluzi, olakšava dugotrajan kašalj i tegobe vezane uz astmu i bronhitis. Također, na taj način pomaže umanjiti stres i napetost.

Korištenje eteričnoga ulja smilja ne preporučuje se trudnicama, teškim kroničnim bolesnicima (posebno kod bolesti srca, želuca i jetre) te osobama koje boluju od epilepsije. Mješavinama eteričnih i biljnih ulja se mogu mazati oboljela mjesta, no prije upotrebe se preporučuje konzultirati liječnika ili fitoaromaterapeuta.

Hidrolat smilja se koristi kao tonik i može se nanositi direktno na kožu bez straha od iritacije.

Nanosimo ga špricanjem, mazanjem ili oblozima na problematičnom području.

Kako ga upotrebljavati i dozirati?

Primjena na koži

Posebno se preporučuje za tretiranje suhe, osjetljive i umorne kože na koju ima izvrstan učinak jer poboljšava krvotok i pomaže u samoj obnovi. Djelotvoran je kod smirivanja raznih kožnih iritacija i upala, zacjeljivanja rana, ožiljaka, ogrebotina, edema i hematoma. Odličan je kao tonik za čišćenje lica ili zamjena za hidratantnu kremu, a za tretman cijeloga lica ili drugih dijelova tijela, poprskajte ga i utrljajte u kožu. Zbog umirujućega djelovanja preporučuje se i kao tonik za kožu nakon brijanja ili depilacije. Hidrolat vlaži i hrani kožu zbog čega se koristi i za smirivanje opeklina od sunca, općenito opeklina te tretiranja kože nakon tetoviranja ili piercing-a, kao i kod pelenskoga osipa. Za podočnjake ga koristite u obliku kompresa (blazinice namočite hidrolatom, položite na zaklopljene kapke i odmarajte oči 10-15 minuta).

Oralna primjena

Zbog svoga sastava može se uzimati i oralno (grgljati ili piti ako se razrijedi s vodom) jer je znatno blaži od eteričnoga ulja. Kod pojave gingivitisa, paradentoze ili upale grla, usnu šupljinu ispirite hidrolatom, a za čišćenje jetre natašte se uzima jedna do dvije žličice hidrolata razrijeđenoga u dcl mlake vode.

Ostala primjena

Koristi se i kao vodena baza pri izradi kozmetičkih proizvoda (krema, sapuna i sl.).

Navedene informacije temelje se na tradicionalnoj uporabi ljekovitoga bilja i aromaterapije i ne služe za dijagnosticiranje niti liječenje bilo koje bolesti bez konzultacije s liječnikom.

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.